Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Marxizmus Leninizmus

2010.10.20

Kedves Olvasó!

Csak figyelem és figyelem az eseményeket a választások óta.

Először tekintsünk vissza a történelemben. A jó Marxunk és Leninünk szelleme közöttünk él.

Mi annak idején azt tanultuk, hogy a szocializmus megdönthetetlen. "Igazságos" és gondoskodó volt. Mi pályakezdők tudtuk, hogy ennyi év alatt, ha ennyit dolgozunk akkor ebből ennyit tudunk spórolni. (Apropó: SPÓRÓLNI: a mai fiatalok, nem ismerik ezt a fogalmat. Szótáramban kifejtem.)

A kommunizmus célja az volt, hogy az emberek között "egyenlően" osszuk el a  megtermelt javakat. Ezért kellett az államosítás, és az újra osztás. A parasztokat a gyárakba integrálnták. A falusi embereknek társasházat építettek. Így jelentős tömegeket gyakorlatilag nincstelenné tettek. Soha semmilyen körülmények között nem voltak arra tekintettel, hogy az egyén mit szeretne. Ugyan ügyeskedésekkel el lehetett érni azt amit szerettünk, vagy elképzeltünk magunknak, mert a jó államot is valakik vezették. Jól vagy rosszul azt már tudjuk, hogyan.

Maradjunk a kisembernél. A kisember hitelt vett fel, volt jövedelme pénze és szorgalma akkor biztosan ki tudta fizetni, a részleteket. Úgy mond volt létbiztonság, garancia az állam részéről, az hogy van munkahelyed. Ha nem is ott és annyi fizetéssel mint amit elképzeltél magadnak (pl.: a férjem, mint jó eszű falusi gyerek erdőmérnök szeretett volna lenni, nem vették fel. Azt tanácsolták, hogy legyen villamosmérnök, mégpedig erősáramú mert ott kell a munkaerő és ott van hely a főiskolán. Dolgozhatott, ha elég ügyes és leleményes lett volna, akkor a rendszerváltással óriási lehetőség nyílt meg előtte. Nem használta ki, jobban izgatta a pia és a simlizés.)

Nézzük a rendszerváltó politikusokat: Az egy  párt rendszer meghatározta, hogy kiket vesz be a hatalomba. (Engem is ajánlottak a pártba, a közösségi munkám alapján, (kerékpár túrát szerveztem 35 fő vett részt) nem éreztem, hogy valamilyen párt munkát tudnék végezni, nem is nagyon értettem, hogy mi az, mit jelent. Akkor sejtettem meg valamit, amikor a főnökömet, följebb emelték, üzemvezetővé és el kezdett uralkodni, dirigálni. Pedig a korábbi szinten igen jól végezte a munkáját. (Mi  a Párt  nyomdájában dolgoztunk.)

A mostani politikusok kikből lettek és mivé fejlődtek? Volt egy csoport akik a gazdasági vezetők közül kerültek ki a rendszerváltás után a párt alapításnál. Egy másik párt alakult az ifjúság köreiből került ki. Gyakorlatilag csak elméletben volt rendszerváltó. Nem is tudta, vagy nem akarta tudni, hogy a gazdaság, az anyagi biztonság közgazdasági alapokon nyugszik. 

Hol vagyunk már az eredeti Marxi Lenini eszméktől? Ők ezt akarták lebontani.

Abban egyet értettek a pártok, hogy az állami berendezkedésű vállalatokat le kell bontani. Azt, hogy hogyan lesz akkor a kisembernek munkája és pénze azt nem tervezték meg, vagy erről semmit nem tudunk. Ki tudja miért nem számoltak a kisemberekkel? Akik a rendszerek kiszolgálói a legjobb értelemben. A termelőkkel, a korábban leigázott falusi parasztokkal akik akkorra már nincstelen proletárok lettek, vagy megöregedtek.

Abban is egyet értettek, hogy az ő jövedelmüket, hogyan növelhetik az "egekig" Politikai állás halmozás. A nagyvállalatok kiosztása Lásd: Mal Zrt.

Közben a gyárakat intézményeket gazdaságilag szinte le nullázták. Csődtörvény. Elküldték az embereket munkanélkülinek. Ismerőseim között több is van akinek még csak ajánlani sem tudtak a munkaügyi központban munkahelyeket. Igaz alamizsnát (segélyt) kapott. De nem munkát, kenyeret. Bocs ez a kommunisták jelszva. Lám lám a kapitalizmus, nálunk nyomort teremtett. Ugyanakkor a fogyasztói társadalom részére a kínálat megnövekedett. ( Multik) Akik az állam kegyeltjei lettek.

A parlamenti pártok leginkább csak a saját hatalmuk birtoklásával foglalkozott. Felcseperedett minden párt arra a tudatra, hogy a hatalom a gazdaságban van.

Most " ITT AZ IDŐ"  és "húzzunk vonalat" választási jelszó nekem azt jelentette, hogy most már szeretnénk mi átvenni a gazdaság felett a hatalmat, felejtsétek el a mi kibújó, felelőtlen viselkedésünket.  Sikerült, ki tudja hogyan? Nem volt aki újraszámolást követelt, nem hallottunk manipulációról, csak mély csend honolt. Talán már nagyon vágyunk egy kis nyugalomra.

Ma már kirajzolódik a hatalom átvétel és az újraelosztás. Aki rendszer váltásnál kimaradt a gazdasági elosztásból az most, ha elég ügyes és pozícióban van akkor "ITT AZ IDŐ".............

Mára ennyi folytatni fogom.

Most egy kicsit csapongok mert régen nem értem rá írni. Nagyon sok gondolatom van még.

K

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.